Odijelo ne čini čovjeka, ali svakako oblikuje naše mišljenje o njemu. Istraživanje Škole javnih i inostranih poslova “Woodrow Wilson” pri Univerzitetu Princeton pokazuje da se ljudi u skupocjenoj odjeći smatraju sposobnijima od onih koji se drugačije oblače.

U istraživanju su učestvovali subjekti u različitoj odjeći i ispitanici su trebali procijeniti njihovu kompetentnost isključivo na osnovi načina oblačenja. Rezultati otkrivaju da su subjekti u svečanim odijelima ocijenjeni kao sposobniji, čak i u slučajevima kada je ista osoba bila prikazana noseći različitu odjeću.

Studija otkriva i da je riječ o predrasudama koje se nesvjesno primjenjuju, što svjedoči o tome da se sud o našima kvalitetama donosi i prije nego što dobijemo priliku progovoriti.

Stručnjaci su, zatim, pokušali testirati ispitanike na drugi način, tako što su subjekte ocijenjene kao vrlo sposobne obukli u neformalnu odjeću ili su prethodno naglasili da stil oblačenja i kompetentnost nisu ni u kakvoj vezi. Bez obzira na nove okolnosti, rezultati potvrđuju prisustvo iste doze predrasuda.

Zaključak do kojeg su stručnjaci došli je da nam je način oblačenja važnija odrednica nečijih sposobnosti od njihovog lika.

– S obzirom na to da je ocjena kompetentnosti iste osobe padala u odnosu na odjeću koju nosi, ovaj neosnovani nedostatak nepoštovanja rađa se tijekom prve desetinke sekunde kada upoznajemo nekoga – objašnjava Eldar Šafir, koautor studije.

Ovo istraživanje nam pruža sasvim novi pogled na to koliko je važno ostaviti dobar dojam pri prvom susretu i govori nam o predrasudama kojima svi robujemo.

– Kako bismo iskorijenili vlastite predrasude, ne samo da ih moramo biti svjesni, već je nužno izdvojiti vrijeme, usmjeriti svoju pažnju i pronaći motivaciju njima se pozabaviti – ističu stručnjaci.

(Klix)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime